Spillets historie og regler

Petanquespillets historie:

Petanque må være et af de letteste spil der findes. Spillet er tæt beslægtet med noget så simpelt som at kaste med sten.

Tidligt i det tyvende århundrede blev petanque sat i system fra det tidligere spil jeu provencal. Som betød at man skulle løbe 3 skridt og kaste kuglen. Spillet kunde ikke spilles af folk med et vis handicap, derfor lavede Ernst Pitiot nye regler og nu brugte man ordet la petanque, som betyder til at fødderne står fast plantet i cirklen De første kugler var lavet af træ og belagt med søm (tagpapsøm). I dag bruger man metalkugler med forskellig vægt og størrelser.

Efter 2 verdenskrig havde petanque bredt sig til hele Frankrig. Klubber skød op overalt hvor der var et torv eller park. Spillet passede usædvanligt godt til den franske livsstil

I 1958 opstod det internationale petanque forbund FIPJP. Som i dag har 120 medlemslande. Reglerne blev fastlagt på den internationale kongres. I 1964 var tiden inde til at afholde det første verdensmesterskab. 

1 marts 1986 blev Dansk Petanque Forbund stiftet i Roskilde og blev optaget i FIPJP. Danmark deltog ligeledes ved VM for første gang i Frankrig. Den 7. maj. 2006 blev DPF optaget i DIF som fuldgyldigt medlem. Petanque er nu anerkendt som en sportsgren.

Spilleregler:

Der er 3 måder som man kan spille på, men de samme regler er gældende. Man kan spille single hvor hver spiller har 3 kugler, eller dubbel hvor man også har 3 kugler hver, og så den sidste disciplin som er trippel med 2 kugler hver pr. spiller.

Man har en bane som er 4 X 15 eller 3 X 12 meter på grus Det hold som vinder lodtrækningen (hold A) laver en ring i den ene ende, kaster den lille kugle ud også kaldt GRISEN på en afstand på mellem 6 til 10 meter.  Hold A kaster første kugle ud så tæt på grisen. Hold B skal så forsøge at komme nærmere grisen end modstanderen, eller skyde den væk. Hold B forsætter til de er nærmest. Hvis det lykkedes for hold B skal hold A forsøge igen at gøre det bedre. Når der ikke er flere kugler i spild, tæller man point op. Kun et hold kan opnå point i hver omgang ,Point tælles op efter hver omgang. Det hold som ligger nærmest grisen, får et point for hver kugle, der ligger nærmere end modstandernes bedste placeret kugle. Det vindende hold tegner en ny cirkel i gruset i modsat ende og spillet forsætter.

Kampen er slut når et af holdene når 13 point. Hvis grisen under spillet bliver skudt ud af banen spilles omgangen om hvis begge hold har kugler tilbage. Hvis kun det ene hold har kugler tilbage får dem som har kuglerne point for dem man har på hånden 

God Fornøjelse

Spørg hvis du er i tvivl om reglerne